tisdag 24 augusti 2010

Önskar du ibland att du var annorlunda?



"Tänk om jag kunde vara lika social som hon är - hon har ju så lätt för att prata med alla och bli omtyckt av alla". 

"Å, om jag kunde bli lika bra på att planera och få saker gjort som han"

"Varför är inte jag lika impulsiv och spontan som den eller den…"

"Aaaah, om jag bara hade varit varit på ett annat sätt - då hade folk tyckt bättre om mig!"

Ofta vill vi förändra andra, och andra vill förändra oss. Men kan man då inte förändras? Och bör man inte förändras om man har vissa dåliga egenskaper? 

För det första: vi är skapade av en otrolig, sagolik, mäktig, klok och fullständigt ojämförbar konstnär. Gud. "Jag tackar dig Gud för att jag är så underbart skapad" (Ps.139:14). Därför är vi alla underbara. DU är underbar!

För det andra: vi är skapade och formade till olika individer. Gud har skapat oss med olika personligheter, egenheter och egenskaper. Vissa saker kan vi förändra. Andra saker är svårare att förändra. Personligen tror jag att vi alla under ytan har en uppsättning egenskaper som tillkommit av gener och vår uppväxt - och dessa egenskaper definierar vilka vi är. Vissa kan vara mer eftertänksamma - andra mer spontana. Vissa kan ha ett stort socialt behov - andra ett stort behov av att vara ensamma. Vissa ser mer logiskt på tillvaron, andra förlitar sig mer på magkänslan. Inget av detta är fel. Bara olika.

För det tredje: vi har alla vissa egenskaper vi inte borde ha. "Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag" (Rom 7:15). Vi säger saker vi inte borde. Vi tycker saker vi inte borde. Vi sårar och blir sårade.

Så hur kan vi bli av med dessa negativa egenskaper? Först måste vi inse att Gud älskar oss, trots våra brister. Det är inte okej att vi sårar andra, ja, att vi faktiskt sårar Gud. Men han förlåter oss. När denna kärlek översköljer oss kan vi få kraft att bli bättre människor.

Det handlar alltså inte om att bli mer social, mer strukturerad, att bli mer som den eller den personen... det handlar om att vi låter Guds godhet genomströmma våra liv, så att vi kan våga vara som vi är! På många sätt är vi olika - men vi är lika älskade och förlåtna av vår Gud!


/AF

Du kan kontakta denna bloggare direkt via mejl här!

5 kommentarer:

  1. Visst är vi alla skapade olika, men det går ju heller inte att gömma sig bakom det. När man missköter sitt jobb och därmed sårar kollegor och chefen för att man "är så oorganiserad" blir ju den "egenskapen" en synd. Därför är det bra att veta att vi är skapade till människor med olika egenskaper, men inte en ursäkt att bete oss illa utan vi måste ju försöka bli bättre medmänniskor och bättre kristna hela tiden.

    SvaraRadera
  2. Lizzie: det har du rätt i! Det är ju precis som AF poängterar i inlägget:

    "Det är inte okej att vi sårar andra, ja, att vi faktiskt sårar Gud. Men han förlåter oss. När denna kärlek översköljer oss kan vi få kraft att bli bättre människor."

    Det är evangeliet som blir vår drivkraft! Att Jesus dog för våra synder, allt är förlåtet, och av tacksamhet till Gud för detta så vill vi ju leva på ett sätt som behagar Gud i alla lägen. Detta gäller så klart i förhållande till alla våra medmänniskor vare sig det är ens chef, föräldrar eller främlingen på 7-Eleven.

    SvaraRadera
  3. Jovisst, det kändes bara som om att AF i sitt inlägg tyckte att det är fel om man vill vara som någon annan (dvs någon som är "bättre") och att han menade att det inte är någon mening att vilja vara någon annan (dvs försöka bli bättre) för vi är ju ändå skapade olika.

    SvaraRadera
  4. Ja, nä det var inte så jag menade i alla fall ;).

    Inlägget inriktar sig snarare till de (inkl. mig själv) som ibland önskar att man hade vissa egenskaper som man tror ger hög status i dagens samhälle. Det kan vara sådant som att vara talför, vara grym på att sjunga eller att man vill se ut på ett visst sätt - ha en viss charm osv.

    Så tanken med det hela var att vi inte ska behöva sträva efter sådant för att komma upp oss i världen.

    Men svaret på frågan "Och bör man inte förändras om man har vissa dåliga egenskaper?" ska naturligtvis vara ett stort JA! Det som Gud definierar som dåligt ska vi med Guds kraft sträva efter att eliminera.

    Intressant är tex när man tänker på hur Jesus presenteras i Bibeln. Man får veta ganska lite om hans personlighet. Jesus var ju både människa och Gud, och som människa bör ju han ha haft en alldeles egen personlighet precis som alla människor. Men det står ju inte tex. att "Jesus älskade gröt och åt det varje morgon" eller "Jesus hade ett vackert tal, och lade sin ord som en sann skald" eller "Jesu sångstämma i templet var inte precis vad man skulle vacker, men den var innerlig..." ;)

    Nä sådant berättas det inte om. Och man kan ju spekulera i att anledningen till att det inte nämns är att vi, när vi försöker vara mer som Jesus, inte ska sträva efter vissa personlighetsdrag. Istället ska vi sträva efter Jesu gudomliga egenskaper. Att vara god, kärleksfull, förlåtande, och hjälpsam.

    Och visst kan vi sträva efter att bli mer strukturerade eller mer sociala, om anledningen inte är att upphöja oss själva, utan att vi genom det vill hjälpa andra.

    OCH: förändringen kan bara komma genom Guds kraft. "Vi älskar därför att han först älskat oss" (1 Joh4:19)

    SvaraRadera
  5. Suveränt svar AF. Tusen tack !!

    SvaraRadera