fredag 6 augusti 2010

Så du tror att Gud finns...men vad har du för bevis?!? Del I


Vi lever i ett samhälle där våld, hat och övergrepp är vardag. Det går inte en dag utan att vi får höra och läsa om krig, våldtäkter, splittrade familjer, svältande barn och ond bråd död.
Merparten av alla människor har dock en inneboende känsla för vad som är rätt och fel, en känsla som hindrar oss från att döda och som gör att det känns fel att bruka våld mot och såra våra medmänniskor. Varför är det så? 

Var kommer denna känsla ifrån?

Arv, uppfostran och samhällets regler och lagar skulle de allra flesta säga, något som enligt mig också säkert har en stor inverkan. Jag tror emellertid att alla människor föds med denna inneboende känsla för vad som är rätt och fel.
Känslan kan liknas vid en batteridriven varningsklocka som varnar oss då vi gör något som är fel vilket vi förstås gör dagligen, och dagligen ljuder också varningsklockan.

Vi kan välja att lyssna på klockan, men vi kan också välja att ignorera den, trycka på snooze och vandra vidare. 

Klockan fortsätter dock att ringa och om vi ignorerat den tillräckligt länge så tar batteriet slut och klockan slutar att ringa.
Denna varningsklocka är vad kristna brukar kalla för samvetet och Bibeln beskriver det som lagen i våra hjärtan. ”14 Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen. 15 De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem.” (Rom 2:14-15)

Samvetet har i huvudsak två funktioner: Det ena är att det är just lagen skriven i våra hjärtan, dess andra funktion är att samvetets blotta existens vittnar om att det måste finnas en installatör av denna vår själs varningsklocka.  

...fortsättning följer...
/EE

Du kan kontakta denna bloggare direkt via mejl här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar