måndag 28 juni 2010

Att så och vattna


Mina barn fick varsin solros som de fick ansvar för att vattna. Vi talade om för dem att blommorna måste få vatten, annars torkar de och dör. Både sonen och dottern nickade allvarligt och lovade att de skulle vattna sin solros varje dag. Efter fem dagar av troget vattnande tröttnade barnen och balkongblommorna kroknade och blev bruna.

Alla växter behöver vatten för att leva.

Jesus liknar ofta tron vid ett frö eller en planta. Han själv sår ut det med sin undervisning. Vi kan läsa i Bibeln om hur människor börjar tro på honom efter att ha hört honom undervisa och sett hans under när han gör sjuka friska och uppväcker döda till livet.

Vad är poängen med att likna tron vid ett frö?

Det finns flera poänger med detta. En är att precis som fröet eller krukväxten behöver vattnas behöver tron på Jesus vattnas. Du kanske gick i kyrkans barntimme när du var liten och kanske fick du då läsa om Jesus och hur han dog på korset. Som barn kanske du trodde på de berättelser du fick höra. Kanske är det också så att du som vuxen lämnat den enkla barnatron på den kärleksfulle Fadern och Hans son som älskade dig så mycket att han var villig att dö för din skull.

Vart tog barnatron vägen?

Man kan tänka sig att man helt enkelt växt ifrån tron på den korsfäste frälsaren. Att det var en av många saker som hörde barndomen till, som jultomten och påskharen. Sanningen är förmodligen den att det gick för barnatron som för mina barns solrosor. Den fick, efter ett tag, inget vatten. Den torkade. Och dog.
Men precis som man kan plantera om en slokande krukväxt. Precis som man kan plantera ett nytt frö när den gamla växten dött, så kan ens tro få nytt liv. Jesus erbjudande om förlåtelse för allt dumt vi gjort, hans löfte om evigt liv i himmelen kan få trons planta att spira. Glöm i så fall inte bort att vattna den.

/PÖ

Du kan kontakta denna bloggare direkt via mejl här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar