torsdag 30 september 2010

”Lucky is the man who won't have to face what he is truly capable of.” - CSI


Skulle du kunna döda en annan människa? 
De flesta svarar nog: ”nej, det ligger inte i min natur.” I Rwanda 1994 så dödades ca 800 000 människor på 100 dagar. Menar du då att du i grunden är en godare människa än de som utförde dessa vansinnesdåd? 

Ingen skulle nog våga påstå att de av naturen är bättre än andra människor. Vi måste alltså inse att även du eller jag skulle kunna vara en av de som mördade och våldtog sina grannar och deras barn.

Men HUR kan det gå så illa?
Om människan av naturen är
god – hur kan något sådant ske? Om så var fallet så skulle det nog helt enkelt inte ske. Dagens melodi - med tron på människans godhet - rimmar alltså illa med den verklighet som vi faktiskt beskådar i världen. Till och med vårt system bygger ju på den egoistiska tanken att producera och konsumera varor, inte för andras skull, utan för vår egen. Det råder ingen tvekan om att det kapitalistiska systemet vilar tryggt i egoismen och girighetens händer – annars skulle det helt enkelt inte fungera.

Många filosofer funderar också kring tanken på altruism (att göra något helt och hållet av välvilja och utan egen vinning) som något icke-existerande. När jag är ger någon av mina surt förvärvade pengar till en fattig så mår JAG bra – var det då en altruistisk handling?

Vi kan alltså dra slutsatsen att vi är onda i grunden. Det är precis detta som Bibeln lär. Människor är
”syndare och saknar härlighet från Gud.”

Bibeln presenterar också en utväg från detta tillstånd. Den enda sant altruistiska gärningen genom tiderna försäkrar oss om att vi inte behöver lita på vår egen förmåga för att bli av med vår onda natur. Gud sände Jesus, sin egen Son, som - helt frivilligt, utan tvång – gick i döden för våra synder och befriade oss från vår syndiga natur.

Att vi alla är kapabla till det mest fruktansvärda handlingar vet vi, men vi vet också genom Bibelns tydliga budskap att Gud är kapabel till ännu mer fantastiska handlingar som ställer allt till rätta! 

Detta får även DU tro är sant.

/ER
Du kan kontakta denna bloggare direkt via mejl här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar