måndag 24 mars 2014

Ett SMS från Gud

HERREN sade till Mose: «Stig upp till mig på berget och bli kvar där, så skall jag ge dig stentavlorna med lagen och budorden som jag har skrivit till undervisning för dem.» (…) HERRENS härlighet vilade på Sinai berg och molnskyn övertäckte berget i sex dagar, men på sjunde dagen kallade han på Mose ur skyn. Och HERRENS härlighet såg för Israels barn ut som en förtärande eld på toppen av berget. Mose gick mitt in i molnskyn och steg upp på berget. Sedan blev han kvar på berget i fyrtio dagar och fyrtio nätter. 2 Mos 24:12 och 24:16-18

I vår tid av SMS, epostmeddelanden, Facebook och Twitter medmera får många av oss tiotals, om inte hundratals meddelanden varje dag. De kommer till vår dator på jobbet kanske, eller direkt till vår telefon som vi har med oss överallt vi går, eller kanske till vår dator där hemma. Många dagar får vi så många meddelanden att det är svårt för oss att avgöra vilka meddelanden vi borde läsa och vilka meddelanden vi borde svara på.





Tänk om Gud skulle skicka ett SMS till dig idag. Skulle du ha tid att läsa det? Eller skulle hans ord drunkna i det allmänna inflödet av epost och andra meddelanden? Och tänk om Mose levde idag i vår generation. Skulle han ha sagt till Gud: «Men kan du inte bara skicka ett SMS eller ett mejl? Då kan jag bara cc:a alla israeliter, då får vi ta reda på vad du vill och så slipper jag klättra upp på berget, det tar tid, det verkar inte effektivt.»


Gud ville inte att hans budskap skulle smälta in med all annan kommunikation. Han ville ta sig tid med Mose. Både för att förbereda Mose så att han förstod Guds lag, men också för att hjälpa Mose så att han tydligt skulle kunna kommunicera det och återberätta det för folket. I 40 dagar och 40 nätter umgicks Mose med Herren på Sinai. Vikten av det som skedde uppenbarades inte bara för Mose i hans samtal med Gud, utan för hela Israels folk eftersom Guds härlighet visade sig över berget. Det beskrivs som att det är som en förtärande eld på toppen av berget när Gud talar till Mose.

När stängde du senast av ditt flöde? När tog du timeout från meddelanden av alla möjliga slag för att bara ägna dig åt Guds meddelanden till oss? Om du är en av dem som i dag som får en stor mängd meddelanden i läsplatta, laptop eller smartphone via Facebook eller Twitter då finns det kanske anledning till att stänga av dem en stund och sätta sig ner. Kanske inte i 40 dagar, men kanske i 40 minuter. Med bara Bibeln. Med text tryckt svart på vitt. Papper. Sidor i en bok. Och ägna dig åt Guds meddelanden, det han har meddelat oss. Lag, budord och evangelium. För han har låtit dem bli nertecknade för din undervisnings skull.

Gud vill välsigna dig i ditt liv. Bara i hans ord kan vi hitta den allra viktigaste typen av kommunikation. Bara där får vi höra att Jesus har vunnit förlåtelse för våra synder. Bara där får vi veta att Jesus förvissar oss om, lovar oss, evigt liv i himmelen. Bara där kan vi genom tron förstå att den tillvaron, den skall vara i Guds härlighet. Den Guds härlighet som israeliterna blev skrämda av. Skrämda för att den var som en förtärande eld. Men så blir det inte i himmelen. I himmelen blir den till glädje. Amen!

Låt oss be.
Käre Herre. Hjälp mig att idag sakta ner. Hjälp mig att idag glädjas åt Guds härlighet. Härligheten hos det ord som du har gett oss, det budskap du har skänkt. Hjälp mig att se och tänka på din lag, dina bud och ditt evangelium. Som välsigner. Som du skänker mig. Idag och alla dagar. Amen.


Peter Öman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar